Aktualności Wybicki - Reaktywacja IV - podsumowanie czerwcowych warsztatów
25/06/2018 |

Wybicki - Reaktywacja IV - podsumowanie czerwcowych warsztatów

W dniach 5, 12 i 19 czerwca 2018 r., w ramach realizacji zadania Wybicki – REAKTYWACJA IV, odbyły się warsztaty pn. „ Śladami gen. Józefa Wybickiego po regionie śremskim”, dofinansowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Organizatorem była Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości oraz Stowarzyszenie Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego w Manieczkach. Łącznie w warsztatach wzięło udział ok. 100 osób.

Zwiedzanie rozpoczęło się w Muzeum Śremskim, gdzie uczestnicy wysłuchali pieśni hymnicznych i obejrzeli animację, dalej poznali miejsca związane z gen. Wybickim w Manieczkach, aby stamtąd udać się do Brodnicy, finalizując warsztaty w Pałacu. Tam obejrzeli animację o polskich symbolach narodowych oraz mieli możliwość wysłuchania opowieści Pana Jerzego Mańkowskiego – właścicielem pałacu, będącego potomkiem gen. Dezyderego Chłapowskiego. Podczas warsztatów uczestnicy poznawali fakty z życia i działalności gen. Józefa Wybickiego. Na zakończenie wszyscy otrzymali smaczny poczęstunek i domowy kompot.