Aktualności Webinaria nt. zmian w Polski Ładzie: „Obowiązki płatnika do 30.06.2022 r., 1 lipca 2022 r. i od 1 stycznia 2023 r.” oraz „Składka zdrowotna właściciela i wybór formy opodatkowania"
06/06/2022 |

Serdecznie zapraszamy do udziału w bezpłatnych webinariach nt. zmian w Polskim Ładzie: 28 czerwca 2022 r. w godz. 13:00 – 17:00 „Składka zdrowotna właściciela i wybór formy opodatkowania" i  30 czerwca 2022 r. w godz. 13:00 – 16:00 „Obowiązki płatnika do 30.06.2022 r., 1 lipca 2022 r. i od 1 stycznia 2023 r.”

Szkolenie prowadzone będzie w formie webinarium za pośrednictwem platformy ClickMeeting.

Szkolenie skierowane jest do pracowników działów kadrowo-płacowych odpowiedzialnych za rozliczenia przedsiębiorców.

28 czerwca 2022 r. w godz. 13:00 – 17: 00 „Składka zdrowotna właściciela i wybór formy opodatkowania"

Zakres tematyczny:

1. Zmiany na skali podatkowej – obniżenie PIT z 17 do 12%.
  2. Możliwość ponownego wyboru formy opodatkowania PIT na 2022:
  • z p. liniowego na skalę podatkową (po zakończeniu roku),
  • z ryczałtu na skalę podatkową (po zakończeniu lub w trakcie roku).
  1. Składka zdrowotna w kosztach podatkowych u podatników rozliczających się liniowo.
  2. Składka zdrowotna po zmianach od 1 lipca 2022 r. – PIT, ryczałt, karta podatkowa, powołanie, wspólnicy spółek, pracownicy, osoby współpracujące, komplementariusze SKA, prokurenci – różnice i zbiegi tytułów do ubezpieczenia zdrowotnego.
  3. Zmiany w dochodzeniu nadpłaty składki zdrowotnej z ZUS – wnioski, terminy itp.
  4. Zmiany szczególne w zakresie składki zdrowotnej – oskładkowanie S.K.A., doprecyzowanie dla właścicieli kilku spółek komandytowych równolegle, pozostałe zmiany (np. remanent).

Zakres tematyczny:

1. Koniec z mechanizmem podwójnego wyliczania zaliczek w PIT – problemy praktyczne.
  2. Likwidacja ulgi dla klasy średniej od 1 lipca 2022 – co z pierwszym półroczem? (z perspektywy pracowników i zleceniobiorców).
  3. Mechanizm wyrównawczy przy składaniu zeznania za 2022 r.
  4. Nowe zasady składania oświadczeń, „podział” kwoty zmniejszającej podatek pomiędzy kilku pracodawców - PIT-2 składany u kilku pracodawców – rewolucja i problemy praktyczne.
  5. Zmiany w zakresie niepobierania zaliczek na PIT w trakcie roku.
  6. Nowy wniosek składany przez podatników dotyczący niepobierania podatku.

Wykładowca: Pani Izabela Leśniewska – Doradca Podatkowy, autor artykułów na stronie prawo.pl, ekspert w Rzeczpospolitej.

Osoby zainteresowane udziałem prosimy o zgłoszenie na adres mailowy: milena@unia.srem.com.pl lub telefonicznie: 698 074 659.