Aktualności "Sukces kobiecy dawniej i dziś" - podsumowanie
21/01/2020 |

"Sukces kobiecy dawniej i dziś" - podsumowanie

W ubiegłym roku realizowaliśmy projekt kobiecy. Stworzony przez kobiety, z myślą o nich i przez kobiety przeprowadzony. Oto małe sprawozdanie …

Stowarzyszenie Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego - Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości podpisało w dniu 16 listopada 2019 r. umowę z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego na dofinansowanie zadania publicznego pn. Edukacja i wzmacnianie kapitału społecznego poprzez rozwój społeczeństwa obywatelskiego – wspieranie realizacji nieformalnej edukacji obywatelskiej w ramach Dni Kultury Solidarności – „Sukces kobiecy dawniej i dziś”. Wartość dofinansowania to kwota 34 923,69 zł, a całego projektu 38 523,69 zł. Projekt „Sukces kobiecy dawniej i dziś” to nawiązanie do historycznych postaci kobiet, które wpisują się w ideę dziedzictwa historycznego Wielkopolski (Emilia Sczaniecka, Tekla Chłapowska, Marianna Jasiecka oraz Felicjana Szczerbińska), szczególnie w zakresie wielkopolskiej pracy organicznej oraz promowanie jej współczesnych form i przykładów, również zaczerpniętych z lokalnego podwórka. Zasadniczym celem projektu było wzmocnienie kobiet poprzez nabycie dodatkowej wiedzy, przeżyć, wymianę myśli i doświadczeń. Zadanie publiczne było realizowane poprzez cztery warsztaty rozwojowe:

- „Model biznesowy – JA kobieta” – zajęcia odbyły się w terminie 15-16.11.2019 r. w Śremskim Ośrodku Kultury. Podczas warsztatów zostały wykorzystywane innowacyjne narzędzia komunikacji wizualnej do oceny i rozwoju osobistego oraz tworzenia modelu biznesowego – JA kobieta. Tłem spotkań była historia działania szkoły gospodarstwa domowego dla kobiet w Śremie z przełomu XIX/XX w. prowadzonej przez Felicjanę Szczerbińską, dla której uczestniczki stworzyły wspólnie model biznesowy z historycznym tłem oraz własne modele biznesowe na obecne jak i przyszłe przedsięwzięcia.

- „Ziemiański i współczesny wizerunek kobiet” – zajęcia odbyły się w terminie 30.11.2019 r., w pałacu Jerzego Mańkowskiego w Brodnicy. Były nawiązaniem do Tekli z Mańkowskich Chłapowskiej. Było to spotkanie „z historią Tekli w tle”, to znaczy studium nad strojem kobiety z rodzin ziemiańskich z przełomu XIX i XX w. i współczesnego znaczenia ubioru kobiety w kulturze, tak w życiu prywatnym jak i zawodowo. Dodatkowo zajęcia były wzbogacone warsztatem z rzemiosła artystycznego – haftowanie inicjałów na chusteczce bawełnianej.

- „Kobieta operatywna – uniwersalny portret Emilii Sczanieckiej” – niezwykle twórcze zajęcia, które odbyły się w dniu 01.12.2019 r. w Ceglarni Jarosławki. Warsztaty składały się z dwóch modułów: zajęć teatralnych, których główną postacią była Emilia Sczaniecka – kobieca ikona pracy organicznej w Wielkopolsce, a w którą wcieliła się Ewa Rufo oraz zajęć rzemiosła artystycznego – zdobienia butelek szklanych metodą decoupage.

-  „Marianna i róże – o savoir vivre i kulturze” – zajęcia edukacyjne odbyły się w dniu 14.12.2019 r. w dworku Ostrowieczko, Willa Marianna i były poświęcone kindersztubie, współczesnym zasadom savoir vivre i manierach przy stole. Główną postacią, która inspirowała uczestników warsztatu edukacyjnego, była Marianna Jasiecka, właścicielka Ostrowieczka.

W ramach projektu zorganizowano również wydarzenie artystyczne w dniu 21.12.2019 r., które składało się z warsztatów rękodzielniczych z ozdób świątecznych – powstały krasnale z materiałów z odzysku oraz twórczość własna uczestników, które odbyły się o godzinie 16.00 w sali Katolickiego Domu Kultury w Dolsku, a o godzinie 19.00, w kościele pw. św. Michała Archanioła w Dolsku zakończono wydarzenie i cały projekt koncertem  kolęd i pastorałek w wykonaniu chóru Dom Pieśni Kobiet z Leszna pod batutą Marcina Hermana.

Łącznie w projekcie udział wzięło 164 osoby dorosłe oraz dzieci i młodzież.

Trenerki warsztatów: Ewa Biały, Renata Brukiewicz, Wiesława Franczak, Anna Bączkiewicz, Eva Rufo, Agata Weiss Nowak.

Partnerami projektu byli:

-        Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Z muzyką do ludzi” z Nowieczka

-        Centrum Kultury Książ Wlkp.

-        Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Dolsk

-        Ceglarnia Jarosławki

-        Stowarzyszenie Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego z Brodnicy

-        Śremski Ośrodek Kultury

-        Szkoła Podstawowa im. Emilii Sczanieckiej w Konarzycach

-       koła gospodyń wiejskich powiatu śremskiego.

Projekt Edukacja i wzmacnianie kapitału społecznego poprzez rozwój społeczeństwa obywatelskiego
jest współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego: