Aktualności "Sukces kobiecy dawniej i dziś" - o warsztatach już zrealizowanych
10/12/2019 |

"Sukces kobiecy dawniej i dziś" - o warsztatach już zrealizowanych

Jesteśmy już na półmetku projektu „Sukces kobiecy dawniej i dziś” realizowanego w partnerstwie z:

Ogólnopolskim Stowarzyszeniem „Z muzyką do ludzi”

Centrum Kultury Książ Wlkp.

Biblioteką Publiczną Miasta i Gminy Dolsk

Ceglarnią Jarosławki

Stowarzyszeniem Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego

Śremskim Ośrodkiem Kultury

Szkołą Podstawową im. Emilii Sczanieckiej w Konarzycach

kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu śremskiego

Przed nami, 14 grudnia br., warsztat edukacyjny „Marianna i róże – o savoir vivre i kulturze” w dworku w Ostrowieczku. Będziemy rozmawiać o znaczeniu dobrych manier dawniej i dzisiaj, a także o tym jakie mają znaczenie w budowaniu wzajemnych relacji, o pozycji kobiety zarówno w sferze zawodowej jak i prywatnej, i zaangażowaniu kobiet w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. Panie ubrane w wizytowe stroje i świąteczny obiad, podczas którego będziemy uczyć się etykiety stołu, bo jak twierdzi prowadząca warsztat – Renata Brukiewicz: „Zachowania przy stole wystawiają na próbę wzajemną sympatię i szacunek. Są cenniejsze nić złote foldery. Często obrazują także charakter człowieka.”.

A poniżej krótka relacja z minionych spotkań w gronie głównie kobiecym.

30 listopada br., pałac Mańkowskich w Brodnicy, spotkanie pt.: „Ziemiański i współczesny wizerunek kobiet” było opowieścią o Tekli z Mańkowskich Chłapowskiej, historii jej życia i pracy społecznej ukierunkowanej w szczególności na osoby ubogie z terenów wiejskich oraz studium nad kobiecym strojem z rodzin ziemiańskich z przełomu XIX i XX w. W dalszej części uczestniczki zapoznały się z najnowszymi regułami w zakresie stroju dziennego, wizytowego, mody, dodatków, sposobu prezentacji i komunikacji z otoczeniem poprzez ubiór. Warsztaty wieńczyły zajęcia z haftu inicjałów uczestniczek na chusteczce nawiązujące do haftowanych chusteczek, które Tekla osobiście wręczała mieszkańcom Turwii i okolic podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie zabrakło również poczęstunku oraz orzechów i jabłek, którymi chętnie Tekla obdarowywała mieszkańców swojego majątku. Zajęcia poprowadziły:

Wiesława Franczak – historyk, absolwent Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, urzędnik, społecznik, członek Stowarzyszenia Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego.

Renata Brukiewicz – dyplomowany trener, doradca biznesowy i wizerunkowy. Ekspert
i popularyzatorka wiedzy z savoir vivre, etykiety i kultury w świecie biznesu. Producent artystyczny i konferansjerka.

Anna Bączkiewicz – społecznik, członek Grupy Odnowy Wsi Manieczki, lokalna miłośniczka rzemiosła artystycznego.

Natomiast niedzielny wieczór 1 grudnia br. w Ceglarnii w Jarosławkach, został zdominowany przez warsztaty teatralne i rzemiosła artystycznego. Wprowadzeniem była historia Emilii Sczanieckiej przedstawiona przez Alinę Piątkowską – dyrektor Szkoły Podstawowej w Konarzycach (patronką jest Emilia) wraz z młodzieżą. Następnie Eva Rufo porwała uczestników (w warsztatach udział wzięło 3 panów) w świat opowieści o kobietach. Pierwszą z nich była historia głównej bohaterki spotkania – Emilii Sczanieckiej, która była między innymi patriotką, ziemianką, działaczką niepodległościową, społeczną, edukacyjną, wolontariuszką, filantropką, sanitariuszką, kolporterką … ikoną pracy organicznej i społecznej solidarności XIX w. Kolejne role i opowiadania to kobiety z różnych kultur i stron świata. Te same problemy i schematy …. i rozmowa czy może być inaczej w świecie tak mocno nadal zdominowanym przez mężczyzn. Muzyczno-śpiewnym tłem warsztatu teatralnego stały się utwory zaśpiewane i zagrane przez multiinstrumentalistkę Malwinę Paszek na… lirze korbkowej, zabytkowym już instrumencie, ale wpisującym się jeszcze w epokę Emilii Sczanieckiej. A blok ten rozpoczęła treść testamentu wielkopolskiej działaczki „Ostatnia moja wola”. Później poczęstunek przygotowany przez Koła Gospodyń Wiejskich w Sebastianowie i Kołacinie i dalsza część, rzemiosła artystycznego, podczas którego uczestnicy zdobili szklane butelki metodą decoupage. Ostatnie zajęcia poprowadziła Agata Weiss Nowak.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w warsztatach, naszym partnerom za pomoc w ich organizacji i zapraszamy do współpracy przy kolejnych projektach społecznych. Ale już teraz gorąco zachęcamy do ostatniego spotkania w projekcie „Sukces kobiecy dawniej i dziś” jakim jest wydarzenie artystyczne w dniu 21 grudnia br.:

• 16.00, sala Katolickiego Domu Kultury w Dolsku – warsztaty rękodzielnicze – przynieś swoje druty, szydełko, włóczki zrobimy ozdoby świąteczne,
  • 19.00, kościół pw. św. Michała Archanioła w Dolsku – koncert kolęd i pastorałek w wykonaniu chóru Dom Pieśni Kobiet z Leszna pod batutą Marcina Hermana.

Kontakt i zapisy: Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości, ul. Okulickiego 3, 63-100 Śrem, tel. / fax: 61 28 32 704, e-mail: unia@srem.com.pl, www.unia.srem.pl

Projekt Edukacja i wzmacnianie kapitału społecznego poprzez rozwój społeczeństwa obywatelskiego – wspieranie realizacji nieformalnej edukacji obywatelskiej w ramach Dni Kultury Solidarności – „Sukces kobiecy dawniej i dziś” jest współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego: