Aktualności „Sukces kobiecy dawniej i dziś” – czwarta edycja właśnie rusza!!!
05/05/2022 |

„Sukces kobiecy dawniej i dziś” – czwarta edycja właśnie rusza!!!

Projekt „Sukces kobiecy dawniej i dziś” to nawiązanie do historycznych postaci kobiet, które wpisują się w ideę dziedzictwa historycznego Wielkopolski (Emilia Sczaniecka, wiejskie kobiety pod opieką bł. Edmunda Bojanowskiego, Marianna Jasiecka oraz Felicjana Szczerbińska), szczególnie w zakresie pracy organicznej oraz promowanie jej współczesnych form i przykładów, również zaczerpniętych z lokalnego podwórka. Zasadniczym celem projektu jest wzmocnienie kobiet poprzez nabycie dodatkowej wiedzy, przeżyć, wymianę myśli i doświadczeń, a także budowanie partnerstw dla dalszych inicjatyw społecznych.

Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza kobiety (mężczyźni również mile widziani) z Wielkopolski, do udziału w projekcie pt.: „Sukces kobiecy dawniej i dziś” i cyklu czterech BEZPŁATNYCH warsztatów edukacyjnych. Pierwsze dwa już w maju br.:

„Drogi życiowe kobiet dawniej i dziś”. W programie:

• Wykład o wyborach życiowych kobiet wiejskich w XIX/XX w. Sukces kobiety wiejskiej w zakresie statusu społecznego, rozwoju duchowego i edukacyjnego na przykładzie nowicjatu założonego przez Bojanowskiego – jako historyczna inspiracja warsztatów. Zwiedzanie przez uczestniczki warsztatów izby pamięci bł. Edmunda Bojanowskiego w Jaszkowie, dawnej wiejskiej ochronki.
  • Warsztat edukacyjny pt.: „Drogi życiowe współczesnych kobiet”, czyli o współczesnym wychowaniu dzieci i młodzieży w kontekście pojawiających się nowych wyzwań cywilizacyjnych.
  • Warsztat na temat współczesnych trendów prozdrowotnych w zakresie tradycyjnych metod wykorzystywania ziół w codziennym życiu. Zajęcia będą obejmowały rozpoznawanie podstawowych ziół w terenie – wyprawa na łąkę w Jaszkowie. Prawidłowe zbieranie, suszenie i przechowywanie ziół. Podstawowe sposoby przyrządzania domowych sałatek, naparów i kosmetyków. Włączanie ziół do diety, zakładanie ogródków zielnych na balkonach, tarasach i w ogrodach.
  • Grill warzywny.

Termin i miejsce: 28 maja 2022 r., godziny od 10.00 do 15.00, Apartamenty Agroturystyczne w Jaszkowie.

Dojazd na miejsce warsztatów we własnym zakresie.

Trenerzy: Sławomir Bajew, Joanna Wojciechowska, Renata Czupała

Partner: Koło Gospodyń Wiejskich „Jaszkowianki”

„Od gospodarności do wolności” – spotkanie w kobiecym gronie, podczas którego zostaną stworzone patchworkowe spódnice, z pozszywanych ze sobą skrawków materiałów wyrażających historię kobiet w ujęciu historycznym (bohaterką będzie Felicjana Szczerbińska – założycielka Szkoły Gospodarstwa Domowego dla kobiet w Śremie, jak i współczesnym – historie naszych uczestniczek o nich samych lub kobietach ważnych w ich życiu).

W programie:

• Zapoznanie z ideą Spódnic Wolności/Skirt Of Life.
  • Stworzenie koncepcji własnej spódnicy. Budowanie opowieści.
  • Projekt patchworku. 4. Metody naszywania i łączenia skrawków materiału.
  • Archiwum Skirt of Life. Zostaw po sobie ślad.

Termin i miejsce: 29 maja 2022 r., godziny od 11.00 do 15.00, Śremski Ośrodek Kultury.

Dojazd na miejsce warsztatów we własnym zakresie.

Trener: Katarzyna Wala, Julia Kromolnicka, Krystyna Lipka-Czajkowska – kolektyw Spódnica Wolności/ Skirt of Life złożony z trio: artystki plastyczki, projektantki mody zrównoważonej
i animatorki kultury założycielki Bloomerki – grupy rekonstrukcji herstorycznej.

Informacja/ kontakt/: www.unia.srem.com.pl/pl/turystyka, e-mail:unia@srem.com.pl, tel. 61 28 32 704 lub bezpośrednio w biurze Unii: Śrem, ul. Okulickiego 3 (od poniedziałku do piątku, od godz. 8.00 do 16.00).

Zapisy poprzez formularze on-line:

„Drogi życiowe kobiet dawniej i dziś” - https://forms.gle/PMEk1eHwuB7KuqEh6

„Od gospodarności do wolności” - https://forms.gle/yq88cv9p4yLrJi62A

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują wcześniejsze zapisy! Liczba miejsc jest ograniczona!

Projekt „Sukces kobiecy dawniej i dziś” jest współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego