Aktualności "Rzeka Warta warta poznania" - otwarcie sezonu wodnego na Wielkiej Pętli Wielkopolski za nami!
20/06/2018 |

Dnia 16 czerwca 2018 r., na terenie Mariny Stowarzyszenia Wodniacy Śrem, odbyło się oficjalne otwarcie sezonu wodnego na Wielkiej Pętli Wielkopolski. Organizatorem wydarzenia „Rzeka Warta warta poznania” było Stowarzyszenie Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości. Podczas imprezy odbyły się:

• zumba,
  • pokaz ratownictwa wodnego z udzielaniem pierwszej pomocy,
  • animacje i konkursy dla dzieci i dorosłych,
  • pokazy łodzi motorowodnych i przejażdżki tramwajem wodnym,
  • pokazy wakeboardingu i skuterów wodnych,
  • występ zespołu muzycznego „W stronę portu”,

Stoiska promocyjne prezentowały: Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości, Wielkopolska Organizacja Turystyczna w Poznaniu, Koło Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego Odlewni Żeliwa Śrem S.A., Klub Krótkofalowców SP3PKC LAMBDA Śrem, Wielkopolskie Stowarzyszenie Wakeboardu i Wakeskate`a, Quady Śrem.

Imprezie towarzyszyły trzy wydarzenia:

• 4. Rodzinny Spływ Kajakowy Wartą na trasie Gogolewo – Kotowo – Śrem (ok. 22 km), który zorganizowała sekcja kajakowa Koła Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego Odlewni Żeliwa Śrem S.A.
  • Rajd Rowerowy fragmentami Nadwarciańskiego Szlaku Rowerowego i wałami wokół Śremu (ok. 20 km), który zorganizował Klub Turystyki Rowerowej „Warcianie” Koła Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego Odlewni Żeliwa Śrem S.A
  • Otwarte Spławikowe Zawody Wędkarskie o Puchar Burmistrza Śremu, zorganizowane przez Polski Związek Wędkarski Koło nr 127 Śrem-Miasto.

Łącznie w imprezie udział wzięło ok. 500 osób.

Stowarzyszenie otrzymało, na realizację tego zadania, dotację z Samorządu Województwa Wielkopolskiego.

Współorganizatorami wydarzenia byli: Wielkopolska Organizacja Turystyczna, Stowarzyszenia Wodniacy Śrem, Śremski Sport Sp. z o.o., Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie, Koło Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego Odlewni Żeliwa Śrem S.A., Klub Krótkofalowców SP3PKC LAMBDA Śrem, Wielkopolskie Stowarzyszenie Wakeboardu i Wakeskate`a, Polski Związek Wędkarski Koło nr 127 Śrem – Miasto.

Partnerzy: Gmina Śrem i Śremski Ośrodek Kultury

Serdecznie dziękujemy wszystkim za pomoc.