Aktualności "Rowerem do Dolska" - za nami!!!
24/09/2019 |

"Rowerem do Dolska" - za nami!!!

W miniony weekend obchodziliśmy 20-lecie imprezy „ROWEREM DO …”, która podobnie jak podczas jej inauguracji 20 lat temu, została zorganizowana w Dolsku. Na plażę miejską zjechało ok. 400 rowerzystów, w tym: dzieci i młodzież szkolna, zorganizowane grupy rowerowe i mniejsze grupy rodzinne. Każdy jechał do Dolska wybranymi przez siebie szlakami rowerowymi. Po krótkim powitaniu uczestników przez Adama Lewandowskiego – Przewodniczącego Zarządu Unii i gospodarza terenu Panią Barbarę Wierzbińską – Burmistrz Miasta i Gminy Dolsk, nastąpiło wspólne świętowanie. Najpierw był tort, wspólnie pokrojony przez partnerów imprezy, którzy są z nami od wielu lat i pomagają w jej organizacji: firma Green Bike Poland ze Śremu, Śremska Grupa Nieustannych Optymistów „KRÓWKA MAŁA”, Klub Krótkofalowców SP 3PKC LAMBDA ze Śremu. Głównym partnerem był Miejsko Gminny Ośrodek Sportu i Rekreacji w Dolsku, a wspierali naszą imprezę również (i to od wielu lat!!!): Straż Miejska w Śremie oraz Komenda Powiatowa Policji w Śremie.

Po torcie i posileniu się grochówką, uczestnicy brali udział w konkurencjach sprawnościowych (slalom rowerowy, bieg w workach, bieg z kołem ratunkowym oraz bieg z babką – wykonanie babki z piasku). Ale największe emocje dostarczyła konkurencja grupowa „przeciąganie liny” przez zgłoszone grupy szkół podstawowych. Zwycięzcom wszystkich konkurencji zostały wręczone nagrody rzeczowe i upominki.

Ponadto każdy z uczestników, który zgłosił swój udział do 17 września (i aż do wyczerpania zapasów w ilości 300 szt.) otrzymał upominek rowerowy – komin termiczny, a każda grupa rowerowa apteczki rowerowe.

Impreza została zorganizowana w ramach zadania publicznego pt.: „Organizacja imprezy zamykającej rowerowy sezon turystyczny w regionie śremskim „Rowerem do …”, które zostało wspófinansowane kwotą 18 300 zł przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom dotychczasowych 41. edycji imprezy ROWEREM DO … za Wasz udział i zaangażowanie. Bez Was nie moglibyśmy świętować jej 20-lecia!!! Dziękujemy partnerom za współorganizację imprezy oraz mediom za pomoc w jej promocji i fotorelacje.

Projekt współfinansowany przez: