Aktualności Realizacja pierwszego warsztatu projektu "Sukces kobiecy dawniej i dziś"
18/11/2019 |

Realizacja pierwszego warsztatu projektu "Sukces kobiecy dawniej i dziś"

W dniach 15-16 listopad br. w siedzibie Śremskiego Ośrodka Kultury odbył się pierwszy warsztat pn. "Model biznesowy - JA kobieta", realizowany w ramach zadania publicznego Edukacja i wzmacnianie kapitału społecznego poprzez rozwój społeczeństwa obywatelskiego – wspieranie realizacji nieformalnej edukacji obywatelskiej w ramach Dni Kultury Solidarności – „Sukces kobiecy dawniej i dziś”.

Pierwszy dzień poświęcony był Felicjanie Szczerbińskiej, która na przełomie XIX i XX w. prowadziła w Śremie zakład gospodarstwa kobiecego i pracy domowej dla dziewcząt polskich. Jej postać przybliżyła nam Wiesława Franczak - historyk, społecznik, urzędnik, członek Stowarzyszenia Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego w Brodnicy. Były również wspomnienia o Anieli Robaszyńskiej, jednej z wychowanek tej szkoły, które zaprezentowała Pani Maria Konieczna. Z tego okresu zachowały się nie tylko wspomnienia rodzinne, ale także zeszyty: układ i przepiśnik, z fragmentami których mogły zapoznać się uczestniczki warsztatów. Szkoła dla Szczebińskiej była swojego rodzaju modelem biznesowym, bardzo innowacyjnym i odważnym jak na tamte czasy, a jednocześnie wpisywała się w model pracy organicznej tak ważnej do odrodzenia tożsamości narodowej i wolnej Polski. Warsztaty były próbą rozpisania modelu biznesowego Szczerbińskiej w ramach nowych trendów w tym zakresie, a w drugim dniu zajęć każda z uczestniczek stworzyła swój własny model biznesowy. Warsztaty z modelu biznesowego poprowadziła Ewa Biały - absolwent akademii muzycznych w: Poznaniu, Warszawie i Bydgoszczy, Wyższej Szkoły Biznesu w Poznaniu oraz szkoły liderów Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolność. Muzyk i społecznik, realizująca projekty edukacyjne i kulturalne, lokalne i międzynarodowe, prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Z muzyką do ludzi”

Dziękujemy Paniom za aktywny udział. Partnerowi - Śremskiemu Ośrodkowi Kultury za gościnę oraz pracowni cukierniczej Marta Wojtas za wyśmienity poczęstunek.

Zadanie publiczne jest współfinansowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i odbywa się w ramach corocznych Dni Kultury Solidarności .