Aktualności Półmetek realizacji projektu "Sukces kobiecy dawniej i dziś"
29/07/2020 |

Półmetek realizacji projektu "Sukces kobiecy dawniej i dziś"

Półmetek realizacji projektu „Sukces kobiecy dawniej i dziś”

28 lipca br., w siedzibie Śremskiego Ośrodka Kultury w Śremie, odbyły się warsztaty edukacyjne pt.: „Życie to komunikacja”, w których udział wzięło 15 pań.

Warsztaty nawiązywały do idei wielkopolskiej pracy organicznej – troski o dobro wspólne, w tym także do rozwoju i edukacji kobiet, a kluczową postacią historyczną, która inspirowała uczestniczki w kontekście komunikacji, była Felicjana Szczerbińska – działaczka społeczna, która na przełomie XIX i XX w. założyła i prowadziła w Śremie szkołę gospodarstwa domowego.
Komunikacja z przełomu XIX/XX w. opiera się na ponadczasowych zasadach, które przetrwały do dnia dzisiejszego. Fragment dziennika „Układ” Anielii Robaszyńskiej, uczennicy szkoły Szczerbińskiej, przedstawiła wnuczka – Maria Konieczna (można odczytać z poniższych zdjęć).

Komunikacja to warunek zaufania i współpracy, budowania poprawnych, partnerskich relacji zawodowych i prywatnych, z poszanowaniem odrębności i indywidualności odbiorcy. Uczestniczki poznały model współczesnej komunikacji i zasady jej skutecznej realizacji, pochyliły się nad analizą najczęstszych błędów i barier w jej stosowaniu oraz SZTUKĄ zadawania właściwych pytań, aby poprawić relację i komunikację z odbiorcami. Warsztat z współczesnej komunikacji poprowadziła dyplomowana trener, konsultant wizerunkowy, ekspert z zakresu savoir vivre, protokołu, etykiety biznesowej i kształtowania komunikacji i budowania relacji w biznesie.

Partnerem warsztatu „Życie to komunikacja” był Śremski Ośrodek Kultury w Śremie, któremu dziękujemy za współpracę w jego organizacji oraz promocję projektu.

Warsztat był realizowany w ramach zadania publicznego „Sukces kobiecy dawniej i dziś” i jest współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

A już 27 sierpnia br., o godz. 16.00 w sali widowiskowej w Dolsku kolejne spotkanie dla kobiet i warsztat edukacyjny pn.: „Marianna i róże - o savoir vivre i kulturze”, czyli wszystko wokół stołu.

Projekt „Sukces kobiecy dawniej i dziś” jest współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego