Aktualności Podsumowanie projektu "Sukces kobiecy dawniej i dziś"
17/12/2020 |

Podsumowanie projektu "Sukces kobiecy dawniej i dziś"

Dzisiaj kończymy realizację zadania publicznego i tym samym II edycję projektu pn.: „Sukces kobiecy dawniej i dziś”, realizowanego w ramach dofinansowania ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.

Projekt stworzony przez kobiety: Ewa Biały, Renata Brukiewicz, Mariola Kaźmierczak, Wiesława Franczak, Monika Bulińska, realizowany przez kobiety i skierowany głównie do kobiet.

„Sukces kobiecy dawniej i dziś” to nawiązanie do historycznych postaci kobiet, które wpisują się ideę dziedzictwa historycznego Wielkopolski, szczególnie w zakresie Wielkopolskiej pracy organicznej (Emilia Sczaniecka, Tekla z Mańkowskich Chłapowska, Marianna z Malinowskich Jasiecka oraz Felicjana Szczerbińska) oraz promowanie współczesnych form pracy u podstaw i przykładów zaczerpniętych z lokalnego podwórka. Zasadniczym celem zadania było wzmocnienie kobiet poprzez nabycie dodatkowej wiedzy, przeżyć, wymianę myśli i doświadczeń.

W ramach tegorocznej edycji zrealizowaliśmy następujące warsztaty:
a) „Kobieta operatywna – praca organiczna a współczesny model Kół Gospodyń Wiejskich” – warsztat był skierowany głównie do członków KGW i ich sympatyków. Składał z trzech mini warsztatów:

-        3.07.2020 r. – „Personal branding – zbuduj własną markę”,

-        7.07.2020 r. – „Questing”,

-        9-10.07.2020 r. – „Budowanie modelu biznesowego”,

Powyższe warsztaty były realizowane we współpracy z Centrum Kultury w Książu Wlkp.

Praktyczne zajęcia z tworzenia gier turystycznych odbyły się:

-        22.08.2020 r. – „Questing II” – tworzenie questu w Zaborowie,

-        16.09.2020 r. – „Questing II” – tworzenie questu w Manieczkach.

W ramach zajęć z questingu powstał nowy quest pn.: „Zaborowo, okolice i nieodkryte tajemnice”. Przygotowano projekt karty wyprawy, a jej druk i promocja odbędą się w 2021 r.

b) „Życie to komunikacja” – warsztat jednodniowy dla z zakresu komunikacji w biznesie i w relacjach prywatnych, który został przeprowadzony 28.07.2020 r. w Śremskim Ośrodku Kultury w Śremie.
c) „Marianna i róże – o savoir vivre i kulturze” – warsztat jednodniowy na temat organizacji i rodzajów przyjęć, podejmowania gości i etykiecie przy stole, który był realizowany 27.08.2020 r. w sali widowiskowej w Dolsku.
d) „Tekla i jej sposób bycia” – jednodniowy warsztat o protokole i etykiecie biznesowej dawniej i dziś, który odbył się 23.09.2020 r. w pałacu w Brodnicy.

W wyżej wymienionych warsztatach edukacyjnych udział wzięło łącznie 89 osób.

Wartość udzielonego wsparcia z Samorządu Województwa Wielkopolskiego to 10 000,00 zł, a całego projektu 15 160,00 zł.

W roku bieżącym projekt został również doceniony w konkursie „Działania proekologiczne i prokulturowe w ramach strategii rozwoju województwa wielkopolskiego” i nagrodzony przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w kwocie 5 000,00 zł.

Serdecznie dziękujemy partnerom za współpracę w organizacji i realizacji warsztatów:

-        Centrum Kultury Książ Wlkp.,

-        Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Z muzyką do ludzi”,

-        Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Dolsk,

-        Stowarzyszenie Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego,

-        Śremski Ośrodek Kultury,

-        koła gospodyń wiejskich z terenu powiatu śremskiego.

Dziękujemy uczestnikom za udział w warsztatach.

Projekt współfinansowany przez: