Aktualności Nowy pomost w Kotowie
13/08/2019 |

Nowy pomost w Kotowie

Stowarzyszenie Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości od 30 marca br. realizowała zadanie publiczne pt.: „Modernizacja pomostu pływającego w Kotowie”, w ramach którego w Kotowie nad Wartą został wykonany nowy pomost dla kajakarzy i mniejszych jednostek pływających do 20 m w kadłubie. Infrastruktura ta dopełnia już istniejącą bazę turystyczną na polu biwakowym „Biały Gościniec”. Nowy pomost wykonany został z systemów modułowych pływających z polietylenu i zastąpił stary, drewniany. Zadanie zostało dofinansowane w kwocie 15 000,00 zł z budżetu Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Dodatkowo zostały wykonane znaki żeglugowe. Całkowita wartość projektu to 18 650,00 zł. Pomost pływający w Kotowie i pole biwakowe są częścią Wielkiej Pętli Wielkopolski i są wspólnie gospodarowane z Nadleśnictwem Babki.

Mamy nadzieję, że nowy pomost będzie służył wodniakom przez wiele lat. W przypadku jakichkolwiek pytań czy też sytuacji związanych z niewłaściwym użytkowaniem pomostu uprzejmie prosimy o kontakt z biurem stowarzyszenia (tel. 61 28 32 704).

Z uwagi na liczne akty wandalizmu jakie pojawiły się w tym roku zarówno na polu biwakowym
w Kotowie jak i na ścieżce przyrodniczo-kulturowej „Łęgi Mechlińskie”, pomost będzie krócej wystawiony do użytkowania, o czym Państwa na bieżąco będziemy informować.

Zapraszamy do galerii

Projekt współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego