Aktualności Kolejna V edycja inicjatywy "Wybicki - REAKTYWACJA V" za nami!
25/09/2019 |

Kolejna V edycja inicjatywy "Wybicki - REAKTYWACJA V" za nami!

W niedzielne południe, 22 września br. odbyła się IV edycja imprezy „Dzień Hymnu Polskiego”, która w tym roku została zorganizowana na terenie przy pałacu Jerzego Mańkowskiego w Brodnicy. Przypomnijmy, że impreza organizowana jest naprzemiennie w Brodnicy i Manieczkach,
w miejscowościach bezpośrednio związanych z gen. Józefem Rufinem Wybickim, gdzie mieszkał i został pochowany.

Po mszy świętej w intencji Ojczyzny, sprawowanej w miejscowym kościele pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej, nastąpiło uroczyste złożenie kwiatów i zniczy na nagrobku rodzinnym Wybickich oraz przy pomniku z popiersiem Józefa Wybickiego przed Pałacem Mańkowskich. Następnie goście, korowodem któremu przewodniczyli rekonstruktorzy 1 pułku strzelców konnych i artylerii Księstwa Warszawskiego za delegacjami ze sztandarami, przeszli na teren parku przy pałacu. Tam wszyscy odśpiewali hymn państwowy i nastąpiło oficjalne otwarcie imprezy przez Jerzego Mańkowskiego – gospodarza terenu oraz Marka Pakowskiego – Wójta Gminy Brodnica i jednocześnie Zastępcę Przewodniczącego Zarządu Unii. Później miała miejsce część artystyczno-wykładowa, podczas której wystąpili:

-        Tobiasz Wasilewski, który zagrał na skrzypcach utwory „O mój rozmarynie”, „Maszerują strzelcy”, „My pierwsza brygada”,

-        dzieci z Szkoły Podstawowej w Iłówcu i Brodnicy,

-        Maciej Włodarski z wykładem o „Legionach Dąbrowskiego”.

Podczas Dzień Hymnu nastąpiło podsumowanie IV edycji konkursu wiedzy o gen. Józefie Rufinie Wybickim i polskich symbolach narodowych i wręczenia nagród zwycięzcom konkursu w trzech kategoriach:

- szkoły podstawowe, klasy IV-VI: m-ce I Paweł Witek (Szkoła Podstawowa w Krotoszynie), m-ce II Kacper Ignasiak (Szkoła Podstawowa w Krotoszynie), m-ce III Piotr Płatun (Szkoła Podstawowa w Dolsku).

- szkoły podstawowe, klasy VII – VIII oraz gimnazja: m-ce I Kacper Binek (Szkoła Podstawowa w Dolsku), m-ce II Klaudia Przewoźniak (Szkoła Podstawowa nr 4 w Kościanie), m-ce III Ewelina Krasnowska (Gimnazjum Dwujęzyczne w Śremie).

- szkoły średnie: m-ce I Weronika Prüfer (Zespół Szkół nr 1 w Zbąszyniu), m-ce II Małgorzata Łabenda (Zespół Szkół Ogólnokształcących w Śremie), m-ce III Justyna Owczarz (Zespół Szkół Ogólnokształcących w Śremie).

Konkurs był skierowany do uczniów w/w kategorii w całej Wielkopolsce i odbywał się pod honorowym patronatem Wielkopolskiego Kuratora Oświaty w Poznaniu. Nagrody konkursu zostały sfinansowane przez Kuratorium Oświaty w Poznaniu oraz Spółdzielczy Bank Ludowy w Śremie, za co bardzo serdecznie dziękujemy.

Impreza Dzień Hymnu Polskiego to nie tylko część artystyczno-wykładowa, ale także edukacyjna. Uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach: papieru czerpanego (Katarzyna Stachowska-Mendyka), kaligrafii (Andrzej Tomaszewski), tworzenia pieczęci lakowej (pracownicy Muzeum Śremskiego: Katarzyna Tomczak i Ewa Sobczyk) i malowania portretu Józefa Wybickiego (Maciej Włodarski). Natomiast Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywne Brodniczanki”, „Jaszkowianki” oraz sołectwa Sulejewo i Szołdry-Rogaczewo zadbały o coś dla żołądka. W ramach Wiejskiej Kuchni dawniej i dziś można było skosztować m.in. żur i gzik, spróbować ciasteczek Esterek oraz grochówki przygotowanej przez Koło Łowieckie „Żbik” nr 33 w Mosinie i Wojskowe Koło Łowieckie nr 86 „Sokół” w Poznaniu. Wiele atrakcji i animacji można było zaczerpnąć na stoisku pt. Karczma – Pana Grzegorza Kosowskiego.

W pomieszczeniach pałacu Jerzego Mańkowskiego została zorganizowana wystawa poświęcona gen. Józefowi Wybickiemu oraz można było nabyć reprint widokówek z przedstawieniami charakterystycznych obiektów z terenu Gminy Brodnica z początków XX w., przygotowane przez Aleksandrę Garstkę i Stowarzyszenie Sympatyczni Mieszkańcy Szymanowa.

Ukoronowaniem imprezy był pokaz walk grupy rekonstrukcyjnej 1 pułku strzelców konnych i artylerii Księstwa Warszawskiego, w ramach którego między innymi zaprezentowano musztrę, pokaz strojów i życia obozowego oraz zbrojne potyczki.

Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Miłośników Dziedzictwa Narodowej im. gen. Józefa Wybickiego, Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego – Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości oraz Muzeum Śremskie, a impreza została przygotowana w partnerstwie z:

Urzędem Gminy w Brodnicy, Pałacem w Brodnicy, Parafią pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej, szkołami podstawowymi w: Iłówcu, Manieczkach, Brodnicy, Nadleśnictwem Konstantynowo, Spółdzielczym Bankiem Ludowym w Śremie, Gospodarczym Bankiem Spółdzielczym w Mosinie, Sołectwami: Brodnica, Manieczki, Szołdry-Rogaczewo, Sulejewo, , Stowarzyszeniem Sympatyczni Mieszkańcy Szymanowa, Stowarzyszeniem Przyjaciół i Sympatyków Ziemi Czempińskiej, Kołami Gospodyń Wiejskich w Brodnicy i Jaszkowie, Ochotniczą Stażą Pożarną w Brodnicy.

Dziękujemy wszystkim osobom i instytucjom za zaangażowanie w organizację Dnia Hymnu Polskiego oraz realizację inicjatywy „Wybicki-REAKTYWACJA V”.