Aktualności Dzień Hymnu Polskiego w Manieczkach - podsumowanie
27/09/2018 |

Dzień Hymnu Polskiego w Manieczkach - podsumowanie

23 września 2018 r., wspólnie z Stowarzyszeniem Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego, zorganizowaliśmy Dzień Hymnu Polskiego, który tym razem odbył się w Manieczkach.

Rozpoczęliśmy uroczystą mszą świętą, odprawioną za Ojczyznę, którą poprowadzili ks. Wojciech Kryza oraz ks. Władysław Łuczak. Po mszy wszyscy zgromadzili się przy kaplicy-rotundzie ufundowanej przez gen. Józefa Wybickiego, gdzie odśpiewano hymn państwowy, a następnie ks. Wojciech Kryza oraz Wójt Brodnicy Marek Pakowski dokonali odsłonięcia pomnika z popiersiem gen. Józefa Wybickiego. Proboszcz podsumował dotychczasowy remont rotundy, a każdy z uczestników imprezy mógł z bliska obejrzeć postęp prac na zewnątrz jak i w środku kaplicy.

Później wszyscy, w asyście orkiestry dętej z Książa Wlkp., przeszli na teren stadionu w Manieczkach, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Maciej Włodarski z Stowarzyszenia Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego wygłosił wykład na temat „Znaczenia hymnu w procesie odzyskiwania niepodległości”. W dalszej części wystąpił gościnnie chór Consensus z Książa Wlkp. Szkoła Podstawowa im. gen. Józefa Wybickiego w Manieczkach przygotowała oryginalne przedstawienie artystyczne o swoim patronie pt.: „Wybicki-Reaktywacja”. Rozstrzygnęliśmy też dwa konkursy: III edycję wojewódzkiego konkursu wiedzy o gen. Józefie Rufinie Wybickim oraz polskich symbolach narodowych i I edycję konkursu plastycznego na największą i najbardziej oryginalnie wykonaną flagę Polski. Zwycięzcom wręczono zasłużone nagrody i wyróżnienia. Kulminacją programu Dnia Hymnu Polskiego był pokaz walki grupy rekonstrukcyjnej w wykonaniu I Pułku Strzelców Konnych im. gen. Józefa Poniatowskiego z dolnośląskiej Sobótki. Wydarzeniom artystycznym towarzyszyły warsztaty edukacyjne: kaligrafii, zielarski, papieru czerpanego, dawnej polskiej wsi, animacji z polskimi symbolami narodowymi w tle oraz obozowisko grupy rekonstrukcyjnej, które cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników imprezy. Kulinarną atrakcją była także kuchnia legionisty i przygotowane przez Jaszkowianki ciasteczka „esterki” nawiązujące do Estery – ukochanej żony Wybickiego.

Dzień Hymnu Polskiego, w którym udział wzięło ok. 400 osób, został zorganizowany w ramach zadania publicznego pt.: „Wybicki – REAKTYWACJA IV”, dofinansowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Dziękujemy wszystkim partnerom za pomoc i zaangażowanie w przygotowanie imprezy, a są to:

Urząd Gminy w Brodnicy

Parafia Jaszkowo-Manieczki

Grupa Odnowy Wsi Manieczki

Sołectwo Manieczki

Ochotnicza Staż Pożarna w Manieczkach

KSGB Orkan Manieczki

Szkoła Podstawowa w Manieczkach

Zespół Szkół Rolniczych w Grzybnie

Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Brodnickiej GNIAZDO i Jaszkowianki

Stowarzyszenie Przyjaciół i Sympatyków Ziemi Czempińskiej

Muzeum Śremskie

Impreza odbywała się pod patronatem medialnym: Radia Poznań, Tygodnia Ziemi Śremskiej oraz TV Relax.

Już teraz zapraszamy serdecznie na Dzień Hymnu Polskiego w 2019 r. do Brodnicy!